Sari peste panoul lateral al blogului.
Întâlniri cu SOLOMON MARCUS
Video cu Acad. Solomon Marcus la Universitatea Agora din Oradea: (YouTube)
- Vizita la Scoala Internațională Agora
- Deschiderea Simpozionului ”Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”
- Ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Agora
Actualizare:
La 1 Martie 2015 domnul academician Solomon Marcus a împlinit 90 de ani și este unul dintre cei mai fervenți susținători a unei reforme care să aducă educația din România la nivelul secolului XXI.Pledoaria pentru însănătoșirea educației a exprimat-o și în prefața cărții ”ROMÂNIA NOULUI VAL”.
Universitatea Agora din municipiul Oradea (UAO) va aniversa, în săptămâna 11-16 mai 2015, ”15 ani de învățământ superior românesc privat la Oradea”. Senatul UAO, la propunerea rectorului, a hotărât să acorde titlul Doctor Honoris Causa al Universității Agora din Oradea domnului Acad. Solomon Marcus, matematician și om de cultură de talie mondială. Ceremonia decernării oficiale a titlului va avea loc în Aula Albastră în data de 14 mai 2015.
În 15 mai domnul academician va avea o intervenție invitată în deschiderea primului Simpozion Național ”Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2015.
<<O personalitate culturală atât de complexă şi armonioasă se găseşte mai rar, mai ales în zilele noastre când ştiinţa se îndepărtează tot mai mult de cultura umanistă şi se îndreaptă în mod necesar şi dramatic către babelizare. Solomon Marcus are darul de a povesti în limbaj matematic şi de a calcula în limbaj natural, îmbrăcând totul într-o aură poetică. Opera sa este pătrunsă de ideea reconcilierii universale, precum cea a lui Pico della Mirandola. Din ea răzbate, înainte de toate, convingerea cititorului că autorul a fost înzestrat cu harul înţelepciunii, o înţelepciune pe care vrea s-o lase moştenire omenirii, asemenea tizului său biblic, înţeleptul Solomon:
„Înţelepciunea preţuieşte cât o moştenire, şi chiar mai mult pentru cei ce văd Soarele.” (Ecleziastul 7.11).>>
Citat din cartea "Întâlniri cu/Meetings with SOLOMON MARCUS" .
Citiți și:
- Anul viitor la Universitatea Agora;
- Bioschițe de informaticieni români de succes (10);
- Domnului Profesor, Cu dragoste...;
- Controverse (34);
- Drag Academician Păun;
- Singurătatea matematicianului.
La 1 Martie 2010 acad. Solomon Marcus a împlinit 85 de ani.
Editura Spandugino a publicat în 2010 prima ediţie, iar în 2011 ediţia a 2-a, a cărţii "Întâlniri cu/Meetings with SOLOMON MARCUS" (2 volume, cu un total de 1826 de pagini, cu peste 450 de contribuţii, coordonatori Lavinia Spandonide şi Gheorghe Păun).
Cea de a doua ediţie a fost lansată la Târgul de carte Gaudeamus din 24.11.2011.
Am avut privilegiul să-l cunosc personal pe Solomon Marcus în 2006, cu prilejul Centenarului Moisil, iar editorii mi-au oferit, cu mare generozitate, prilejul să consemnez această întâlnire, marcantă pentru mine, în paginile 644-653 al primului volum.
Ioan Dziţac
Articolul a fost publicat în: 22 December 2011, 03:24.