Sari peste panoul lateral al blogului.
Rețeaua România 2.0
Ioan Dzițac, profesor universitar de informatică la Arad și rector la Oradea, se menține în domeniul certitudinilor când vine vorba de elite profesionale. Autoportret în 3Q.
Cum definiţi “elitele” unei societăţi? – conturăm astfel o definiție colectivă a elitelor.
Mai multe...Experiența mea în domeniul matematicii mă face precaut, așa că nu voi risca o definiție, mai ales într-un domeniu în care nu sunt specialist. Aș putea să dau însă niște exemple din zilele noastre.
Într-un interviu din 2013, care poate fi văzut aici, sunt convins că am pomenit multe nume din categoria ”elite”. M-aș opri doar la unul dintre aceste nume, un ”atractor straniu” de elite: Gheorghe Păun, redactorul-șef al celei mai bune reviste românești de cultură (nu numai în opinia mea de simplu amator de cultură), Curtea de la Argeș. Gheorghe Păun este membru al Academiei Române și al Academiei Europei, matematician și informatician din topul mondial (cu peste 200 de articole științifice indexate ISI, care sunt citate de peste 2500 ori în sistemul ISI), părinte al unui domeniu nou în bioinformatică, care îi poartă inițiala numelui (domeniul introdus de Păun se numește ”Membrane Computing” sau ”P Systems”), scriitor SF și poet. Editorialele scrise de Gheorghe Păun în revista argeșeană sunt pline de substanță și sunt convins că ar putea fi de mare interes pentru Clubul România 2.0 – de exemplu, acesta). Gheorghe Păun a avut și un maestru de elită, conducătorul de doctorat în matematică, Solomon Marcus, care și azi (09.07.2014), la cei 89 de ani ai săi, are o viziune extrem de modernă asupra societății și asupra necesității unei noi paradigme pentru educația modernă.
Articolul a fost publicat în: 17 July 2014, 16:00.